Memoria Curs 2013-2014

IDENTIFICACIÓ DE L’AMPA


Nom: AMPA INSTITUT EUROPA
Centre escolar al qual pertany:
Institut d’Educació Secundària Europa
Adreça: Av. Auropa, 153 08907 L’Hospitalet
Tel. 93 335 38 95
WEB: WWW. instituteuropaampa@blogspot.com.es
Mail: ampa@ins-europa.net

Núm. de Registre de la Direcció General d’Entitats Jurídiques:





EL BARRI DE BELLVITGE I L’INSTITUT

Bellvitge és un barri de l’Hospitalet de Llobregat construït al voltant de l’ermita romànica de la Mare de déu de Bellvitge que dóna nom al barri. És un gran complex residencial en continua transformació i millora. Els descampats i les mancances de infraestructures han donat lloc a zones verds, d’equipaments i de serveis que han millorat molt la vida i la imatge del barri. Avui té 100 blocs i
36.356 habitants.

La lluita veïnal va portar a que amb el primer ajuntament democràtic s’aconsegueixi una sentència del Tribunal Suprem que determina que a Bellvitge no es construeixin més blocs d’habitatges. Però en els darrers anys s’ha afegit al paisatge urbà un gran parc – annexa a l’escola -, un poliesportiu municipal i un hotel de cinc estels. També s’ha construït un edifici polivalent que conta amb biblioteca de mil punts de lectura, auditori i altres serveis municipals que han enriquit l’activitat cultural del barri.

Aquest edifici polivalent ha beneficiat molt directament a l’alumnat d’aquesta escola, com a punt cultural de referència.


L’ASSOCIACIÓ DE PARES I MARES


Es va constituir al desembre de 2003 encara que no ha tingut cap activitat fins al 2011 que es van aprovar el nous estatuts i la nova junta.
En els anys posteriors fins a l’actualitat moltes han estat les juntes que han provat de dinamitzar les famílies per tal d’aconseguir una escola millor pels alumnes i pel barri. Així s’han posat en marxa un conjunt d’activitats orientades a complementar l’educació integral dels propis alumnes, antics alumnes i de tots aquells nens i nenes que han demanat participar en les accions organitzades per l’associació.
Des de l’Ampa sempre s’ha provat de col·laborar amb la resta d’escoles tant públiques com concertades i d’altres entitats associatives. La implicació amb el dia a dia ha estat una línia de treball que s’ha valorat molt positivament des de les regidories d’educació i la de Bellvitge. L’AMPA participa no tant sols en tots els esdeveniments socials i culturals del barri, també en altres foros soci educatius, com el programa PAEF de l’ajuntament (actualment desaparegut), espai de debat molt enriquidor tant per pares i mares com per educadors.

El curs passat casi totes les famílies es van fer sòcies ja que la quota de socis era necessària si compraves les llicencies digitals de llibres que la pròpia AMPA del Institut cobrava a les famílies. Tan sols 25 famílies no van voler assumir el 10€ anuals del cost. la majoria del cursos superiors (4rt ESO i Batxillerat). Estem treballant per veure com podem corregir aquesta actitud ja que precisament son els cursos que més despesa han donat al AMPA pel tema de la Festa d’Acomiadament-Graduació sense cap cost a les famílies.

LES ACTIVITATS DE L’AMPA


L’associació ofereix un ventall de activitats dirigides a alumnes, antics alumnes, mares i pares i altres persones del barri que així ho demanin. Els objectius són:
  • proporcionar un espai lúdic i educatiu per a tota la família mitjançant les diferents activitats proposades.
  • Col·laborar amb l’escola per intervenir d’una manera conjunta en l’educació del nen i la nena.

Durant el curs 2013-2014 les activitats que es van realitzar són les següents:

Activitats per a nois i noies


Coreografia-Aeróbic i Teatre


No és van poder dur a terme l’activitat per manca d’alumnes interessats.



Taller d’Estudi Assitit:

En un principi oferíem la possibilitat d’apuntar-se dilluns, dimarts o dimecres tarda, curiosament les tardes on més sol·licituds hi havien eren les dels dimarts i dilluns quan tenien classe per la tarda. En principi no hi havia massa gent apuntada però a mida que passaven els mesos i les primeres evacuacions teníem més demanda. El cost era molt ínfim perquè estava subvencionada per l’Area de Educació de l’Ajuntament. Un total de 28 alumnes van poder beneficiar-se de la activitat. Menys que el curs anterior.

Piscina


Un grup de 13 nens i nenes de primer, segon I tercer de l’ESO van apuntar-s’hi al curset impartit per el poliesportiu Sergio Manzano del barri. El curset va començar al gener i va durar fins al maig. Amb un cost molt assequible (50 euros el curs) perquè la part econòmica no fos un problema a les famílies) i la resta va ser subvencionada per l’AMPA.

Futbol Sala

Gestionat encara per l’Associació Esportiva del mateix Institut, van participar 16 alumnes.


Volley

També va ser una activitat gestionada per al propi centre. Un total de 18 nens i nenes van iniciar-se en aquesta activitat.
Activitats per pares i mares i adults en general1

No van sortir prou mares per començar la activitat d’aeròbic. en quant a la activitat de futbol per a pares, va haver un grup interessat, però evidentment se’ls obligava a pagar la quota d’AMPA (10€) al curs i la despessa de la llum de la pista. La resta d ela activitat era gratuïta. però ja no es van interessar.

Activitats per a tota la família


Sortides familiars


Vam proposar a les famílies una sortida a Begues al mes de juny. L’AMPA assumia el cost total del autocar i les famílies havien de pagar la entrada al recinte de barbacoes que era de 5€ per persona amb paella inclosa que un grup de pares van cuinar tal i com es va proposar el curs anterior. Van apuntar-s’hi un total de 60 persones. Cal dir que la majoria de famílies eren de 1er i de 2on. La veritat es que va agradar molt la sortida i es va decidir tornar-la a fer el proper curs.

Xerrades i debat educatiu

No és van fer xerrades durant el curs. Estem buscant formules perquè siguin aquestes més atractives i no siguin sempre les mateixes famílies les que atenguin les xerrades.
Festa d’acomiadament dels alumnes

Aquest curs i com a petició del claustre de professors es va fer per separat l’acomiadament de 4rt ESO i Batxillerat. A finals de maig es va fer la de Batxitllerat, amb una festa molt emotiva on tots els agents educatius vam participar: professors, alumnes, pares, AMPA i regidors tant d’Educació com el de Districte. També aprofitant que el claustre organitza cada curs l’últim dia de classe una jornada esportiva, l’AMPA va llogar uns inflables esportius (futbolí humà, basquet, rampa i...) per tal de que els alumnes poguessin gaudir d’un matí ple de emocions. A més...

-L’ AMPA es va fer càrrec del cost total de les orles de 4rt i de 2on Batxillerat així com del birrets d’aquests últims.
- En la festa del de Batxillerat tots el agents educatius del centre vam acabar en un sopar amb ball a la Flama, un restaurant del barri.
-Un pare de l’escola va proporcionar un equip de música i la mateixa música que els alumnes havien seleccionat prèviament per la tarda de festa i karaoke.
-Els responsables del bar del institut van preparar el berenar per a tothom. - L’Ampa també va contractar un grup de zumba per donar a conèixer aquesta activitat i poder proposar-la com a activitat extraescolar el proper curs. Cal dir que va ser tot un èxit i que tant pares, mares i alumnes van ballar.
Valorem molt positivament l’assistència dels professors i alumnes i a diferència del curs 11-12 bastants pares i mares van fer acte de presencia.
-Vam convidar també als alumnes que havien fet una activitat extraescolar al llarg del curs per tal de donar-l’hi una medalla que l’Àrea d’Esports l’Ajuntament ens va facilitar (futbol i piscina, volley).
Juntament amb l’orla l’Ampa va regalar als alumnes que marxaven i professors, un pen-drive amb el nom del institut amprés.

Subvenció de la sortida final de curs per als aprovats

Aquest curs, igual que l’anterior, l’AMPA ha subvencionat el cost de la sortida de final de curs que han fet tots els alumnes de 1er a 4rt ESO que havien aprovat totes les assignatures al Bosc Urbà de Barcelona com a premi i reconeixement al esforç realitzat al llarg del curs. Es van beneficiar un total de 63 alumnes.


Altres intervencions

Estand soci cultural a les Festes de Bellvitge
Aquest curs no ha estat possible crear un stand a les Festes del barri per mostrar totes les activitats que es fan al institut, però estem treballant de cara al curs vinent perquè sigui tot un èxit.

Consell de Districte

L’AMPA está present al Consell de Districte recentment creat amb dos participants. La secretaria del AMPA està com a representant de la nostra Associació i la Presidenta com a representant del Consell de Ciutat.

Participació en projectes comunitaris
Projecte Solstici

Un dels nostres grans reptes era organitzar activitats conjuntament amb altres AMPA. Amb aquest desig varem idear el projecte Solstici quan encara hi érem a la Primària. L’idea era crear una xarxa d’AMPAs al nostre barri, on totes les escoles, tan les públiques con concertades, de Primària o Instituts, poguessin participar. Encara que el primer curs, ens va ser una mica difícil arribar a totes les escoles perquè en alguns casos la junta era nova, sembla que aquest, ens hem acostat una mica més i podrem organitzar coses conjuntament especialment amb l’altre Institut públic del barri.
Hi ha una memòria específica de aquest projecte.



CONCLUSIONS

De la present memòria voldrien destacar una sèrie d’idees per continuar treballant el curs vinent:

  1. L’AMPA del Institut vol posar en marxa un conjunt d’activitats orientades a complementar l’educació integral dels propis alumnes, antics alumnes i de tots aquells nens i nenes que han demanat participar en les accions organitzades per l’associació.
El curs passat casi totes les famílies van ser socies del AMPA.

  1. Els objectius són:
  • Proporcionar un espai lúdic i educatiu per a tota la família mitjançant les diferents activitats proposades.
  • Col·laborar amb l’ Institut per intervenir d’una manera conjunta en l’educació del noi i la noia
  • Participar no tant sols en tots els esdeveniments socials i culturals de la ciutat i també en altres foros soci educatius, per tal de fer un teixiu associatiu que millori la qualitat de vida en valors del nostre entorn. t l’alumnat fa durant el curs alguna de les activitats extra escolars que des de l’AMPA es proposen.

  1. Encara que hi hagut poca participació en les extraescolars com ara teatre o aeròbic, són activitats que juntament amb d’altres s’ han de continuar oferint a les famílies.

  1. Volem crear un grup de teatre de pares i mares. Creiem que seria molt important a la vida del centre perquè sempre treballaria per tal de fer les celebracions més divertides per tots els alumnes. Una obra de teatre podia ser el punt de sortida del Nadal o festa Fi de curs.

  1. Constituir un grup de tabalers per a tots els membres de la família. Hauríem de buscar la manera de subvencionar els instruments i buscar algú que ens prepari. Tasca gens fàcil. De cara al proper curs oferirem la activitat de zumba per a tota la família que va ser un èxit a la festa fi de curs.

  1. Volem continuar treballant per fer possible un espai educatiu per famílies on puguin trobar suport per tirar endavant la difícil tasca d’educar els fills, a través de xerrades, notes informatives, actes de germanor i tot el que la nostra imaginació sigui capaç de donar a l’abast.

  1. Volem facilitar la distribució de llibres, material, malgrat les dificultats que sabem que tindríem. Hem de pensar una manera en que les famílies puguin estalviar diners i tots comencin el curs amb els llibres i material.

  1. És el nostre desig continuar amb la trajectòria de participació i vinculació a la vida social i cultural dels nostre barri i de la nostra ciutat. És per això que farem, sempre que ens sigui possible, l’esforç d’ oferir la nostra aportació per a que els nostres fills es reconeguin com a part activa de la societat. D’aquí que treballem per fer una Festa Fi de Curs lúdica i oberta i que un institut tan petit estigui present en nombrosos llocs d’opinió.

  1. Volem que quedi consolidada la junta de l’AMPA INSTITUT EUROPA, el nostre esforç està dirigit no sols ha mantenir activitats i nivell d’oferta, si més no a buscar les formes de garantir la continuïtat de l’associació. Per això, voldríem crear el grup de portaveus de les famílies de l’escola (dos per cada curs). Aquest grup ens farà de pont entre les famílies i la junta i també entre les famílies i la direcció de l’escola. Estem treballant perquè s’impliquin les famílies.



Són els nostres objectius prioritaris de cara al proper curs:

1. Elaborar un projecte de reutilització de llibres de lectura i de text.

  1. Oferir a l’alumnat i a les seves famílies un ventall d’activitats i recursos de lleure que al mateix temps permetin una millor conciliació de la vida familiar i formativa dels fills i filles ara que tindran una tarda lliure més a la setmana.

  1. Consolidar i enfortir l’associació de mares i pares per tal de garantir la continuïtat de la mateixa amb el recolzament de l’equip directiu i el claustre de professors del centre.

  1. Buscar la manera de no perdre comunicació entre les famílies ja que moltes vegades les cartes i papers que es donen a l’alumnat no arriben a casa. Intentarem comunicar-nos via correu electrònic o bé per SMS al mòbil del pare o mare. Fer possible la participació de les famílies als actes programats encara que es una tasca difícil.

  1. Volem continuar amb la nostra tasca tot millorant les eines d’intervenció i consolidant un equip de treball per poder desenvolupar el nostres projectes amb qualitat de servei i qualitat humana.

  1. Continuar organitzant sortides familiars i intentant subvencionat al màxim tot allò que ens sigui possible perquè la part econòmica no sigui un obstacle a l’hora de relacionar-nos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.